Despre Atlas

Prezentul atlas digital disponibil online a fost dezvoltat în cadrul proiectului cultural ZBOR - Ziduri Bastioane Orașe Ruine — Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) sub auspiciile Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni în parteneriat cu Asociația Cultural-Științifică Carpații Răsăriteni și Asociația Culturală Cetatea Dacică Valea Zânelor. Proiectul se desfășoară în perioada 1 iulie 201611 noiembrie 2016.

 

Atlasul cuprinde o bază de date de situri arheologice de epocă dacică (sfârșitul celei de-a doua epoci a fierului/ sec. II a. Chr. — I p. Chr.) din estul Transilvaniei conectată cu un sistem de hărți interactive. Pentru fiecare sit cartat facem disponibile informații generale legate de istoricul cercetării și tipul de sit, trimiteri la literatura științifică, precum și imagini aeriene. Privite de sus, siturile arheologice, în special unele atât de dificil de atins ca cetățile dacice din estul Transilvaniei, își dezvăluie logica ocupării spațiului, anvergura și frumusețea. Imaginile aeriene nu sunt însă doar niște «poze frumoase», ci instrumente de studiu pentru arheologi care le folosesc pentru a detecta structuri arheologice necunoscute sau pentru a crea modele digitale ale reliefului prin tehnici fotogrammetrice.

 

Proiectul ZBOR are ca țintă documentarea și promovarea publică prin filmări și imagini aeriene a 12 situri fortificate datate la sfârșitul celei de-a doua epoci a fierului. Intenția echipei implicată în documentarea acestor situri este însă aceea de a extinde catalogul siturilor și ulterior limitelor de timp aferente proiectului ZBOR, pe măsură ce cercetarea va progresa și în funcție de resursele disponibile pentru aceste activități, cu referințe atât despre situri fortificate, cât și despre situri nefortificate sau descoperiri întâmplătoare din zona geografică și intervalul temporal de interes.

 

Echipa proiectului ZBOR

Manager de proiect: Dan Ștefan

Documentare: Maria-Magdalena Ștefan, Dan Buzea, Viorica Crișan, Valeriu Kavruk, Florin Herțeg, George Moldovan

Desene și reconstituiri grafice: Radu Oltean

Promovare: Ioana Cristina Baubec Felea

Departamentul financiar– contabil: Maria Stan

Informații, critici utile și imagini am primit și din partea altor cercetători implicați în cercetarea patrimoniului arheologic al zonei: Zsigmond-Lorand Bordi, Florea Costea, Paul Pupeză, Lucica Savu, Valeriu Sîrbu, Daniel Spînu.

Dreptul de utilizare a imaginilor pieselor din tezaurele dacice ilustrate în materialele expoziționale realizate în proiect a fost acordat printr-un parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României — proiectul «Aurul și argintul antic al României».

Copyright

Toate imaginile publicate în cadrul atlasului aparțin instituțiilor partenere implicate în proiectul cultural ZBOR. Ele pot fi reproduse sau redistribuite cu condiția specificării sursei - Atlasul Siturilor Dacice din Estul Transilvaniei (www.ironageatlas.net4u.ro). Atlasul publică și informații de arhivă sau preluate din bibliografia de specialitate, caz în care specifică sursa și autorii. 

 

 

Mesagerie

Trimiteți un email
(opțional)