Pe promontoriul stâncos Perkő, situat imediat la nordul localității Sânzieni, jud. Covasna, între biserică și casa clopotarului, pe partea vestică a dealului, s-au descoperit fragmente ceramice din secolele I a. Chr. — I p. Chr. ajunse ulterior în colecțiile Muzeului Național Secuiesc.

Nu se știe dacă dealul chiar a fost fortificat în epocă dacică. Există doar menționări privind materiale dacice descoperite aici în cursul unor săpături expeditive realizate de Muzeul Național Secuiesc în 1974, ocazie cu care s-a stabilit că o primă fortificare a platoului stâncos a avut loc în sectorul său nordic în epoca bronzului. Poziția sa deosebită, atât ca importanță în configurarea căilor de comunicație pe culmi, spre nord, spre depresiunea Cașinului, cât și prin impactul vizual în peisaj, îl recomandă însă a fi ocupat și în scopuri defensive ori cu relevanță simbolică.

În prezent, pe platou se poate admira Rotunda — o capelă construită în 1686, ridicată peste vestigiile alteia, mai vechi. Locul este denumit «Muntele Sfânt al Ţinutului Trei Scaune», fiind unul dintre locurile de pelerinaj ale credincioşilor catolici.

Bibliografie

Repertoriul Arheologic al Județului Covasna, 1998, p. 131

Harta

contentmap_plugin